Balık Avcılığı At-Çek/Spinning Tekniği

Balık avcılığı konusunda pek çok yöntem bulunmaktadır, bunlardan biri de yazımızda mevzubahis edeceğimiz at-çek/spinning tekniğidir. Yaygın adıyla “at-çek” olarak bilinip “spinning” olarak da adlandırılan bu balık avlama yöntemi, günümüzde en çok tercih edilen tekniklerden biridir. Kıyıdan avlanma tekniklerinden olması gerekçesiyle herhangi bir şekilde denize açılmayı gerektirmez. Türkiye’nin neredeyse her bölgesi bu tekniği kullanmak için coğrafi bakımdan uygundur. Genellikle avcı balıkları hedef alan bu yöntem, mümkün olan en pratik ve hazırlığı kolay avlanma şekillerinden biri olması nedeniyle sıklıkla tercih edilir.

Balık avcılığı doğru malzeme seçimi
Balık avcılığı doğru malzeme seçimi

Balık avcılığı konusunda doğru ekipmanları belirlemek kritik bir öneme sahiptir. Ekipman seçimi at-çek balık avcılığının en önemli noktalarından biridir. Hafif malzemelerin tercihi bu süreci daha uzun süreli, verimli ve konforlu hale getirir. Bu yöntemle avlanmak için bir arada sahip olunması gereken birtakım ekipmanlar vardır. Bunlar: kaliteli bir spin kamış, hafif bir makine ve doğru rapala ile silikonlardır.

(Bkz. Balıkçılık Nedir? Dünyada ve Türkiye’de Balıkçılık Çeşitleri)

Eğer sahil gibi deniz seviyesinde veya deniz seviyesinde yakın bir alanda iseniz 210 ve 240, limanlar gibi deniz seviyesi üstü alanlarda iseniz de 270 ve 300 santimetrelik spin kamışları seçmeniz tavsiye edilir. Spinning tekniği birden fazla kamış gerektirmektedir. Doğru kamış seçiminde rol oynayan bir diğer faktör ise makara takılan kısmı ile bitim noktası arası uzaklığıdır. Bu uzaklığın fazla olması kamışınızı koltuğunuzun altına alıp daha rahat kontrol etmenize olanak vermesi sonucu daha rahat bir avcılık deneyimi sunar.

Lakin bu mesafenin kısa olması bileklerinizin üzerine bindireceği fiziksel yük dolayısıyla çabuk yorulmanıza sebep verecektir. Misina hareketine özgürlük tanıyacak büyük halkalara sahip kamışlar deneyiminizi olumlu yönde etkileyecektir. Bu halkaların “fuji” paslanmaz halkalar olması da aynı şekilde hem bu yöntem için hem de genel olarak büyük önem teşkil etmektedir. Kamış seçiminize etkisi olacak bir diğer unsur ise kullandığınız sahte balıklardır. Sahte balık kullanmaya yönelik bir planınız varsa 14-40 gram atarlı spin kamışlar, aksine silikon kullanmaya yönelik bir planınız varsa da 5-25 gram atarlı spin kamışlar yeterli olacaktır.

İlginizi Çekebilir:  Mezgit balığı nasıl yakalanır? Nerelerde bulunur?

Sahte Balık Kullanımı

sahte balık
Sahte balık

Balık avcılığı noktasında sahte balık kullanımına da dikkat edilmelidir. Bahsi açılan sahte balıklar da, önceki satırlarda bahsettiğimiz yöntemi uygularken büyük önem arz eder. Balığın dikkatini çekecek, balığı tetikleyecek ve avlamanızı kolaylaştıracak sahte balık ve silikonlar verimliliği büyük ölçüde artıracaktır. Sırf parlak göz alıcı renklerine veya genel olarak dış görünüşüne göre sahte balık seçmeniz aleyhinize olacaktır. Bunun yerine seçim yaparken daha önce denenip olumlu sonuçlar alındığı bilinenleri araştırarak seçiminizi bu doğrultuda yapmanız tavsiye edilir. Cam sahtelerin bu yöntem için çok uyumlu olduğu söylenmesine rağmen yine de önceden avlanmayı planladığınız ortam ve hedefinizdeki balık türünü de dikkate alarak araştırma yapmanız daha doğru olacaktır.

Deniz yüksekliğindeki sahil arazilerinde ve derinliği 4-5 metreyi geçmeyen avlaklarda spinning yöntemi kullanılırken gagasız sahte balık, bu derinliği geçen avlaklarda ise gagalı sahte balık kullanımı fayda sağlayacaktır. Balık avcılığı için kullanılacak sahte balıklar da yakalanması arzu edilen balıklara göre farklı renk ve şekillere ayrılmaktadır. Hedeflenen balıkların ilgisini çekecek renkler de farklı olmaktadır. İnternet üzerinden bu konuda bilgi alarak avlamak istediğiniz balık için daha etkili olacak bir renkte sahte balık satın alabilirsiniz.

Sahte balık kullanımında balığın ilgisini çekecek aksiyonlar yapmak da verim açısından önemlidir. Makinenin devir hızına yüksek oranda bağlı olan bu hareketleri yapabilmek için pratik yapmanın gerekliliği göz ardı edilemez. Buna örnek verilebilecek hareketlerden biri olan zigzag hareketi, kamışı bileğinizle döndürerek balığın yatay hareketini sağlayabileceğiniz bir aksiyonudur. Ayrıyeten kısa ve sert hamlelerle kamışı vurdurtmak, uzun hamleler, veya sabitliği sağladıktan sonra yaptırılacak ani hareketler de balığın ilgisini çekecektir.

Kamış, Misina ve Makine Tercihi

Kamış misina tercihi nasıl olmalı
Kamış misina tercihi nasıl olmalı

Bir diğer husus ise makine seçimidir. Bu yöntemle balık avlanırken çok pahalı makinalar tercih etmeniz tavsiye edilmez. En az 4 bilye sayısına sahip makineler kullanılmaya dikkat edilmelidir. Balık avcılığı için kamış, misina ve makine tercihi son derece önemlidir. Aynı zamanda devir hızı da bu yöntem için önemli bir etken olup; devir hızı yüksek, yani kolun bir dönüşünde 5 veya üzeri makara hızına sahip makineleri tercih ediniz. Bu hızın yüksek olması önceden bahsedilen aksiyonları vermeniz konusunda çok daha az efor sarf ederek çok daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır. Lüfer benzeri hızlı sarım gerektiren balık çeşitleri öncelikli olmak üzere, bu makineler tercihiniz olmalıdır. Makinenizin üzerinde “mücadele kalaması” olması ise ayrıyeten büyük önem teşkil etmektedir.

İlginizi Çekebilir:  Balık Çeşitleri Avlanma ve Tüketim Zamanları

(Bkz. Bir Oltayı Oluşturan Elemanlar Nelerdir?)

Balık avcılığı yapılmasında çekeri yüksek ve ince bir misina kullanılması tavsiye edilir. Bu, sahte balığın varacağı uzaklığı artırarak işinizi kolaylaştırır. Bobine sarılanın misinanın sudan geçirilmiş ve yeterince sıkı olması da önemli olup, alternatif olarak ip misina da kullanılabilir. Esneklik özelliği göstermeyen ip misina, sahte balıkla daha kolay aksiyon vermenizi sağlamakla kalmayıp, vereceğiniz aksiyonun momentumunu artırarak av sonunda alacağınız verimi olumlu etkiler.

Balık avcılığı için sonuç olarak, bu pratik ve hazırlığı kolay av yöntemini siz de kullanıp, daha hafif ve doğru ekipman seçerek ise hem alacağınız verimi hem de alacağınız keyfi artırabilirsiniz.

Lütfen Paylaşın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Proudly powered by WordPress | Theme: Sprout Blog by Crimson Themes.