Sinarit Balığı Yakalama Yöntemleri

Sinarit balığının bilimsel adı dentex, Avrupa’da bilinen adı ise common dentex’dir. Akdeniz ve Ege’de bulunur. Maksimum 30 yıl yaşayabilir. Temmuz ve Ağustos ayları sinaritlerin en lezzetli olduğu zamanlardır. Nadir olarak 1,5 metre uzunluğa ulaşabilirler. Ağırlıkları maksimum 20 kilo civarında olabilir. Minimum avlanma boyu ise 35 cm’dir. Sinarit balıkları, mercan (sparidae) ailesine mensuptur. Güçlü, sert yapılı ve az bulunan bir balık türüdür. Denizlerimizin eti lezzetli, besin değeri yüksek en güzel balıklarındandır. Oltayla denizlerimizde sinarit avlamak son derece zevkli bir uğraştır. Balığın yakalama işi, yakalandıktan sonraki alımı çok zevkli ve heyecan içinde geçer.

Sinarit Balığının Davranış Şekli

Sinarit balığı
Sinarit balığı

Sinarit balığı kıvrak ve yakalanması zor bir balık olduğu için yakalanma (avlak) yeri seçimi ve olta takımlarının hazırlanması özel itina gerektirmektedir. Sinarit balıklarının dişleri sivri, çeneleri son derece kuvvetlidir. Fakat dişleri seyrek olduğu için misinaları kolayca koparamazlar. Yemleri yoklamazlar, direkt olarak bir anda yeme saldırırlar. Türlü balık çeşitleri ile beslenirler. Gezici bir balık türü olduğu için av için uzun mesafeler alabilirler. Avlarını bir kaya gölgesinde bekleyerek zamanlarını geçirirler. Ve önünden geçen ava aniden saldırırlar. Bu sebeple bu balığı avlamak istiyorsanız yemi doğru yere indirmeli ve hamle yapmasını sabırla beklemelisiniz. Saldırgan bir yapısı olan bu balıkların dikkatini parlak ve hareketli cisimler çekmektedir. Birçok deniz canlısında görüldüğü üzere hava durumuna bağlı olarak yerlerini değiştirmektedirler. O sebeple alan taraması iyi yapılmalıdır.

Sinarit Balığı Nasıl Yakalanır?

Sinarit balığının yakalanma şekilleri
Sinarit balığının yakalanma şekilleri

Savurma olta, bırakma olta, sırtı çekerek avlanma ve parekete gibi yöntemlerle avlanabilir. Sinaritin sert yapıları olması nedeniyle avlanma esnasında kalın malzemeler kullanmamalıdır. Beden ve ek bedenler 0.70 misina, köstek ise 0.50 misinadan seçilebilir. Büyük boy alım yapma şansı az olduğu anlaşılıyorsa bu kalınlıklar da inceltmeye gidilebilir.

Sinarit Balığı Nerelerde Bulunur?

Sıklıkla 50 metre derinliği olan kayalık ve taşlık bir dibi olan alanlarda bulunmaktadır. Açık sularda topuk etrafları diye tarif edilen noktalarda ve gemi enkazlarında görüldüğü çok olur. Akdeniz, Ege Denizi, Saroz körfezi ve Çanakkale Boğazında kolaylıkla avlanabilir.

Sinarit Balığının Şekli

Sinarit balığının şekli
Sinarit balığının şekli

Sinarit balığı elipse benzer şekildedir. Vücudu iri pullarla kaplıdır. Başları vücutlarına oranla iri, ağzı büyük, dudakları ise kalındır ve gözleri normal büyüklüktedir. Çeneleri çok kuvvetlidir, ağızlarında konik dişler vardır ve bu dişleriyle midyeleri kırıp açabilirler. Yüzgeçleri iyi geliştiğinden olayı mükemmel bir manevra yeteneği vardır. Sinarit balıkları sığ suları sevmezler. Üreme ve barınma işlerini her zaman yüksek olan kaya diplerinde yaparlar. Sinarit balıklarının yaşama alanı 18 ila 20 metre derinlikten başlar. Derinlik arttıkça balığın büyüklüğü de o oranda artar. Örneğin 20 veya 25 metrede 3-4 kilo olan sinaritler 50 ya da 60 metreye varan yerlerde 8 ila 9 kiloya çıkabilmektedir. Sinaritler tam bir taş balığıdırlar. Derin yerlerde yaşayan sinaritler yüzme keselerine sahip balıklardandır.

İlginizi Çekebilir:  Sarıkanat balığı nedir? Sarıkanat nasıl avlanır?

Üreme ayları ilk bahardadır. Yumurtalarını rastgele ortama bırakırlar. Yavrular sürüler halinde yaşamaktadırlar. Sinarit balığının bulunduğu ülkeler; Türkiye’de Ege ve Akdeniz’de rastlanmaktadır. Saroz körfezi, Sığacık koyu, Kaş, Kemer, Ayvalık gibi yerlerde avlanmaktadır. Dünyada ise Kuzey Afrika kıyılarında, Doğu Atlantik, İspanya, Kanarya Adaları civarı, Senegal, Moritanya kıyılarına kadar olan kısımlarda bulunmaktadır. Geçmişte Marmara denizinde de bolca olduğu söylenen sinaritler yanlış ve aşırı avlanma, deniz kirliliği yüzünden Marmara’da maalesef görülmemektedir. Sinaritler yaz aylarında 30 – 50 metre derinliklere çıkarken, kışın havalar soğuyunca 300 metreye varan derinliklere inerler. Sinaritler ülkemizde yapay yemler ve balıklarla beslenerek çiftliklerde de üretimleri yapılmakta yurt içi ve yurt dışına satılmaktadırlar.

Sinarit Balığının Avlanması

Sinarit balığının avlanması
Sinarit balığının avlanması

Sinarit Balığı Avlanırken Kullanılacak Yemler

Sinaritlerin dip kaya balığı olduğundan söz etmiştik. Sinaritler dişli balıklardır; fakat levrek veya lüfer gibi dişleriyle misinaları kesemezler. Ama epey güçlüdürler. Hırçın bir balık olmasının yanında, avlanma konusunda hantal bir canlıdır. Sinaritler yem peşinde koşmazlar. Çoğunlukla yem olduğunu düşündüğü yerlerin kaya altlarına yerleşip ani bir hareketle yemini kaparlar, Böylece yem belli bir süre canlı kalabilir. Bu balıkları yakalayabilmek için oldukça sağlam, kalın misinalardan kullanmamız gerekmektedir. Avlarken kullanacağımız başlıca yemler; karides, çağanoz, yengeç, kalamar, iskorpit, gelin balığı, zargana, hani, izmarit, tekir, gelincik, kaya, istavrit, sardalya, hamsi, sübye ve kolyozdur.

Yakalamak için canlı balıkların yavru olanlarından seçilmelidir. Hareketli bir balık gören sinarit buna kayıtsız kalamaz ve dayanamaz, hemen balığı yakalamak için hamle yapar. Güçlü ve de mücadeleci balıklardır. Uzun süre mücadeleyi bırakmaz ve kolay pes etmezler. Sinaritin oltaya vuruşu çok serttir ve bir vuruşla oltayı elden düşürmenize sebep olacak çeviklikte yeme saldırır. O yüzden bu balığın peşinden koşuyorsanız, dikkati elden bırakmamalı ve atik olmalısınız.

Parakete, dip sürütmesi (uzun olta) zokalı takım şeklindedir. Kullanılacak yem ile balığın ilgisini çekmek çok önemlidir. Bu nedenden dolayı sinarit avlarında yemi dipte sürütme işlemi yoğun olarak kullanılmaktadır. Böylece devamlı hareket halinde olan yem ile sinaritin dikkatinin çekilmesi kezlenir. Balığın hamlesi ne kadar sert olursa olsun, bu esnada yapılacak iyi bir tasmalama ile (Balıkçının balığın iğneye takılmasını sağlamak için yaptığı ani olta çekme hareketine tasmalama denilmektedir) balığın yakalanma şansı artar ve bu hamleleri doğru bir biçimde ve zamanında yapmak son derece önemlidir.

Misinadaki yemlerin hem canlı hem de düzgün takılmaları gerekmektedir. Bazı durumlarda iğneye takılan canlı yemlerin yarısı kopmuş şeklinde geri gelmektedir. Sinarit balığı ya yeme arkadan saldırmıştır ya da misinadaki iğneyi görmüştür. Bu gibi durumlarla karşılaşırsak, sinarit balığına birkaç yem daha yedirdikten sonra hırsız iğne monte etmeliyiz. Hırsız iğne: Ana iğneden daha küçük olup yemin içine gizlenen iğneye verilen addır. Sinarit balığı herhangi bir tehlike olmadığını görecek ve böylece oltaya yakalanacaktır. Hırsız iğneler çoğunlukla levrek, lüfer ve uskumru avlarında sıkça kullanılmaktadır. Son yıllarda sinarit yakalamak için de kullanılmaya başlanmıştır.

İlginizi Çekebilir:  Levrek Avında İzlenecek Metotlar, Kullanılacak Yemler

Kayalık ve Taşlık Alanlarda Kurşunun ve İğnenin Takılmaması için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sinarit avlamak istiyorsanız yanınızda bolca yedek takımlarınızın olması gerekmektedir. Ve bu av için iyice hazırlanmanız, b ve c planlarını da yaparak ona göre tedarikli gelmeniz şarttır. Yakalanılacak alan taşlık, kayalık olduğundan dolayı oltaların takılması söz konusudur. Balık avında taşlık veya kayalık meralarda avlanmalar da iğnelerin takılması ya da kurşunun sıkışması sonucu misinalar kopabilir. Yakaladığınız balığı da kaçırabilir ve burada yapacağınız olta kurtarma işlemleri sonucunda diğer balıkların da ürkerek dibe çekilmesine sebep olabilirsiniz. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmanız halinde, usta balıkçıklar tarafından balık avına 3 saat kadar ara vermeniz tavsiye edilmektedir.

Peki, böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için ne gibi önlemler alınabilir? Öncelikle eğer şamandıra kullanılmayacaksa iğne teke düşürülebilir. Kurşunun sıkışmaması için de ek aparatlarla kurşun kalınlaştırılabilir ya da kalın bir kap gibi bir şeyin içine konulabilir. Bunlar kurşunun sıkışma ihtimalini düşürecektir. Tabii uygulanacak bu işlemler, kurşunun daha çok ses çıkarmasına sebep olabilir ve istenilen uzak mesafelere erişmesi konusunda sıkıntı çıkarabilir. Bu noktada yeni bir çözüm olan tüp kurşunlar kullanılabilir.

Zamanımızda oldukça yaygınlaşan bu tüp kurşunlar hem kayalık meralarda hem de surf avında rahatlıkla kullanılabilmektedir. İçindeki hava sayesinde dibe sessizce adeta süzülerek iner. Suya şiddetle çarpıp, balıkları ürküten kurşunlara göre kullanımı daha avantajlıdır. 10 ila 80 gram arasında satışı gerçekleştirilen tüplü kurşunların fiyatı da oldukça makuldür. Kayalık alanlar için ayrıca şeytan oltaları veya şamandıralı takımlar da kullanılabilir.

Sinarit Avı için Olta Takımı

Sığ Sularda Sinarit Avı

– 0, 40mm beden, 1255 kalite 6/0 no iğne bağlanmalı
– Kurşun akıntının durumuna göre 140 gr olmalıdır
– Oltanın gam yapmaması için 1 numara fırdöndü kullanılmalı

Derin Sularda Sinarit Avı

– Beden misinası sığ sulardaki tarifimize göre daha kalın seçilmeli (70mm olabilir)
– 1255 kalite 9/0 no iğne kullanılmalı
– Kurşun 250 gr olmalı
– Takımlarda kolçak kullanılmalı

Sinarit Avı için Kullanılacak Yöntemler

Bırakma Olta ile Sinarit Avı

Ölü yem veya canlı yem kullanılarak bırakma olta ile sinarit avlanabilir. Canlı yem kullanılması tavsiyemizdir. Takımların boyu suyun derinliğine göre ayarlanmalı, yemin dipten 1 metre kadar yukarıda olması sağlanmalıdır. 0.90’lık misina ucuna yaklaşık 1,5 kg’lık ağırlık, ağırlıktan 1.5 kulaç sonra ise üçlü fırdöndü kullanılabilir. Üçlü fırdöndünün en üst ucuna aynı misinadan bir beden bağlanarak, diğer ucuna da bir şamandıra takılabilir. Fırdöndünün orta ucuna 0.50’lik bir misina ve bir kulaçlık köstek, kösteğin diğer kısmına ise 2369 benzeri 6/0 no iğne bağlanabilir.

Balık Avcılığı At-Çek/Spinning Tekniği

İğne yem için kullanılacak balığın galsamasından (balıkların kafaları ile vücutlarının birleştikleri kısımda bulunan, solungaçlarının dışa açıldığı kırmızımsı yer, solungaçları. Aynı zamanda bu yer balığın taze olup olmadığının anlaşıldığı noktası, alameti farikasıdır. Bayat balıklarda bu kısım soluk renkli olmaktadır.) sokularak alt dudağından çıkartılmalıdır. Takıma yem yerleştirdikten sonra ölmesine izin vermeden kontrollü bir biçimde dibe doğru indirmelidir. Sinarit yemi kapar kapmaz şamandıra batmaya başlayacaktır. Bu noktada acele etmemeli, hırçınlığı ile meşhur olan bu balığı kendi silahı ile vurmalı, hırçınlığını kullanarak onu yormalıdır. Kaloma verebilecek beden mesafesi korunmalıdır.

İlginizi Çekebilir:  Flyfishing (Yapay Sinek) Oltacılığı ile Balık Avı

Dip Sürütmesi ile Sinarit Avı

Hareketli bir balıkçı gemisinin arkasından salınarak taşlık, kırmalık gibi yerlerde sürütmek yöntemiyle av yapan oltalara dip sürütmesi adı verilmektedir. Bu yöntemle sinarit avlanacak ise; beden ve ek beden 0.70 misina olmalı, köstek ise 0.50 misinadan seçilmelidir. Büyük boy balık alımı zor görünüyorsa bu kalınlıklar biraz daha inceltilebilir. Kullanılan yapay balıklar ise 5-15 cm arasında olması kafidir. Seçilen yapay balıkların yüzer tipte olması gerekir. Bu tip seçimler dibe takılma ihtimalini en aza indirecektir.

Balığa rapala düğümü atılır. 10 kulaç uzunlukta köstek kullanılır, ucuna ise 3 cm’lik klipsli ve kilitli fırdöndü yerleştirilir. Fırdöndünün diğer ucuna ise 10 kulaç uzunluktaki ek beden ve ek bedenin diğer kısmına ise aynı türden bir fırdöndü bağlanmalıdır. 2 fırdöndü arasına 180 gramlık bir delikli kurşun iliştirilebilir. İkinci fırdöndünün hazır edilmesinden sonra 15 kulaç uzunluğa sahip bir beden daha bağlanıp diğer ucuna bir fırdöndü yerleştirilir. İkinci ve üçüncü fırdöndüler arasına ise suyun durumuna göre belirlenecek esas ağırlıklar takılır.

Öncelikle yapma balık ilk fırdöndüye gelinceye değin salınıp tekne ile ilerlenir, misinanın iyice gerginleşmesi gerekmektedir. Arkasından ilk kısım kurşunlar salınmaya başlanır. Kurşunları hızlıca indirmek oltanın karışmasına sebep olacağı için acele etmemelidir. Kurşun dibe ulaşır ulaşmaz tekrar tekne ile yol alınmalıdır. Teknenin hareketiyle beraber dibe vuran kurşunlar havalanır. Belirli bir yol alındıktan sonra takımlar tekrar yavaş yavaş salınır ve ikinci kurşun da dibe indirilir. İlk kurşun da dibe ininceye dek tekne bir süre boşa alınır.

Yüzer tipte yem kullanmanın avantajıyla beraber kurşunun dipte takılı kalması önlenmektedir. Yapay yemin av esnasında dipten aşağı yukarı 1 metre kadar yukarıdan gelmesini, yüzmesini sağlamaktadır, burada da tekne hızını ayarlamak büyük önem taşımaktadır. Sinarit yeme takılır takılmaz aniden su yüzeyine ya da dibe doğru hamle yapar. Su yüzeyine doğru hamle yapması halinde hızla takımın boşluğunu almalıdır. İri bir balıksa ve dibe doğru yöneliyorsa, takım fazla yükten kurtarılmalı, salınarak toplanmalıdır. Burada amaç, balığın yorulmasıdır.

Balığın yorulduğu ise yapacağı tok darbelerden ve yukarı doğru çekmesinden anlaşılır. Balık tekneye yakın bir zaman diliminde tekrar kaçmaya yeltenirse, yine aynı şekilde, anlattığımız metot ile yorulması sağlanır. Eğer ki bir fırsatını bulup takımdan kurtulmayı başarırsa, kursağı şişeceğinden dolayı tekrardan su yüzeyine çıkacaktır, burada çevreyi iyice kolaçan etmek gerekir. Tüm hamleler sonucunda yorulan balık kepçe yordamıyla tekneye alınabilir.

Savurma Olta ile Sinarit Avı

Akdeniz bölgesinde kayalık alanlarda sıkça uygulanan av şekillerinden biri de savurma oltadır. Canlı veya ölü balıklar yem olarak kullanılabilir. Canlı yem atımlarında dikkat edilmesi gereken kurşun ile canlı yemin aynı elde tutularak, savurarak atılmasıdır, böylece yemin oltadan kopmaması sağlanır. Beden 0.70’lik misinadan seçilir, bedenin ucuna 3 cm’lik bir fırdöndü iliştirilir, fırdöndünün ucuna 120 gram delikli kurşun yerleştirilir. Misina ucuna ayı tarzda bir fırdöndü daha bağlanabilir. Fırdöndünün diğer ucuna 60 cm’lik 0.50 misina ve misinanın diğer kısmına ise 5/0 no bir iğne bağlanarak takım sinarit avı için hazır hale getirilir.

Lütfen Paylaşın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Proudly powered by WordPress | Theme: Sprout Blog by Crimson Themes.